fbpx

5 vragen aan… Business Unit Manager Raymond Keijzer

5 vragen aan… Business Unit Manager Raymond Keijzer

Om te laten zien hoe het er op de werkvloer aan toe gaat, geven we een kijkje in onze keuken. Dit keer stellen we vijf vragen aan Raymond Keijzer, Business Unit Manager bij Eurosafe Solutions.

Wat houdt jouw functie bij Eurosafe Solutions in?

Ik ben Business Unit Manager en verantwoordelijk voor de afdeling PBM. Denk daarbij aan alle persoonlijke beschermingsmiddelen die komen kijken bij werken op hoogte of in besloten ruimtes: Veiligheidshelmen, harnassen, werklijnen, loopwagens, enzovoorts. Ook houd ik mij veel bezig met veilig werken in besloten ruimtes.

Je hebt het over veilig werken in besloten ruimtes. Wat maakt het werken in besloten ruimtes zo gevaarlijk?

Een besloten ruimte is een omgeving die niet is ingericht voor het verblijf van personen. Dit betekent dat er bij een calamiteit/ongeluk direct een probleem ontstaat om het slachtoffer te evacueren. De vernauwde toegang, het gebrek aan ruimte en licht, en andere factoren maken besloten ruimtes extreem gevaarlijk om in te werken.

Hoe probeer je het veiligheidsbewustzijn rondom besloten ruimtes te vergroten?

Door mensen een spiegel voor te houden en ervaring te laten op doen in een geconditioneerde omgeving. Met behulp van kennissessies, trainingen en opleidingen laten wij mensen zelf ervaren hoe het is om een slachtoffer te evacueren uit een besloten ruimte. De deelnemers geven altijd aan dat dit vies tegenvalt! Men onderschat het en daar ligt juist een groot gevaar.

Welk soort besloten ruimtes zijn het gevaarlijkst om in te werken?

Er zijn veel gevaarlijke situaties te bedenken, maar de meest gevaarlijke besloten ruimtes zijn vaak tanks waar chemicaliën in hebben gezeten. Soms is er ook nog eens roerwerk aanwezig in de tank. Ook hele grote tanks (50m hoog) met graan (drijfzand) zijn levensgevaarlijk!

Welke maatregelen zijn cruciaal om veilig te kunnen werken in besloten ruimtes?

Het begint met een goede voorbereiding en het bewustzijn dat werken in besloten ruimtes gevaarlijk is. Vervolgens zijn er een aantal dingen die op orde moeten zijn voordat er gewerkt wordt in een besloten ruimte:

  • Zet getrainde medewerkers met de benodigde vaardigheden in
  • Doe een Taak Risico Analyse (TRA) vooraf
  • LOTOTO (Lock out, Tag out, Try out)
  • Pas eventueel een gasmeting toe voor betreding
  • Zet de juiste PBM’s in
  • Zorg voor een evacuatie/reddingsplan en de juiste reddingsmiddelen
  • Zet een mangatwacht of stand-by rescue team in om in geval van calamiteiten snel te kunnen handelen

En altijd geldt: neem geen risico’s, werk veilig of werk niet!