fbpx

Ontmoet Olaf van der Holst, expert in brandveiligheid

Olaf van der Holst (47 jaar), expert in brandveiligheid bij Eurosafe Group, is naast zijn dagelijks werk ook privé veel bezig met brandveiligheid. “Het mooiste aan mijn werk is de afwisseling en de voldoening die ik er uithaal. Ik kom op de meest uiteenlopende locaties waar ik zorg voor de veiligheid bij brandgevaarlijke situaties. Het redt mensenlevens.”

Met recht noemt Olaf zich een expert in de brandveiligheid. Al bijna 20 jaar is hij werkzaam als brandweerman en vervult hij verschillende functies, óók dus in zijn privétijd:

 
“Ik mag werk doen waar ik het meest van houd. Dat betekent dat ik er veel tijd aan spendeer. Wel houd ik daarbij in de gaten dat ik een goede balans heb tussen werk, gezin, sociaal leven en plezier.”
Olaf brandveiligheidsexpert

Specialist zijn en blijven

Bij waterzuiverings- en petrochemische bedrijven en plekken waar biobrandstof wordt geproduceerd, worden er regelmatig werkzaamheden uitgevoerd waar sprake is van verhoogd brandveiligheidsrisico. Bijvoorbeeld in besloten ruimten of installaties. De expert vertelt verder: “Ik ben al zeven jaar dedicated bevelvoerder bij een oliemaatschappij in Amsterdam. Ik stuur daar het Emergency Rescue Team aan en coördineer de inzet bij calamiteiten. Bij een complete stroomuitval vallen belangrijke processen stil. Het is dan zaak om zo snel als mogelijk de continuïteit te borgen. Te lang stilstaan kan grote gevolgen hebben. Een specialistische taak bij een bedrijf waar het brandveiligheidsrisico hoog is.

Een goede voorbereiding is essentieel. Brand is brand zou je denken, maar iedere situatie is anders. Zo moet ik elke situatie goed inschatten, de juiste mensen inzetten en voldoende materiaal meenemen. Ik train en leer daarom veel om zo mijn specialisme up to date te houden. Zowel in de praktijk, als theoretisch. Vanuit de brandweer en de oliemaatschappij heb ik regelmatig realistische oefeningen. Denk aan een elektrische auto die betrokken is bij een ongeval en in brand staat.

Ook steek ik veel op van werken in de praktijk. Wij zijn preffered supplier van een grote luchtvaartmaatschappij. Daardoor kom ik op Schiphol op plekken waar reizigers niet komen. Bij risicovolle werkzaamheden leveren wij alle brandwachten. De werkzaamheden voeren we uit aan gebouwen en in de buurt van vliegtuigen in hangars. En geloof mij, als een vliegtuig in een loods staat met een volle brandstoftank, dan ben je als brandwacht geconcentreerd aan het werk. Zo’n boeiing 747 – 400 is imposant. Zeker als je er onderdoor of naast loopt. Dit maakt het werk elke dag weer anders én leuk!

De meest bijzondere plek die ik voor mijn werk bezocht heb? Dat is toch wel een operationele onderzeeër. Een bijzondere plek waar je normaal gesproken niet komt, maar waar ook brandgevaar is.”

Passie

“Hoe brandgevaarlijk situaties zijn, wordt regelmatig onderschat. Dit werk is mijn passie en ik heb daarbij een missie: veiligheid moet in alle opzichten op nummer één staan. Het is niet voor niets dat bijvoorbeeld bij zorginstellingen de regels heel strikt zijn vanuit de verzekering. Indien er een installatie, branddeur of andere veiligheidsmaatregel defect is, dan zijn zij verplicht om een rijksgediplomeerde brandwacht in te schakelen.

Een heel ander punt dat onderschat wordt, is de nut en noodzaak van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Tijdens het toezicht op de brandveiligheid zie ik dat men bijvoorbeeld denkt: ‘ach, dat dingetje slijp ik even zonder bril’, terwijl er juist op dat soort situaties iets misgaat en er letsel ontstaat. Veiligheidsbewustzijn creëren, dat is belangrijk.”

Van DeBrandwacht.nl naar Eurosafe Group

“Dit is ook precies de reden waarom ik blij ben dat DeBrandwacht.nl sinds augustus 2020 onderdeel is geworden van de Eurosafe Group. Door de samenwerking met Eurosafe Group ontstaat een breder pakket aan diensten op het gebied van veiligheid. 

DeBrandwacht.nl is door in te spelen op de wensen van de klant, snelle service en het stapje extra te zetten, een begrip in de brandveiligheidsmarkt geworden. Nu is het tijd om het dienstenpakket uit te breiden zodat ik ook op andere vlakken veiligheid kan bieden. Met een deskundig team naast mij. Ik ben trots onderdeel te zijn van de Eurosafe Group.”