fbpx

Ontmoet Mark Simons

Mark Simons trainer

Mark Simons werkt al ruim 11 jaar bij R3B Safety & Rescue. Zijn functie binnen de organisatie? Tja, dat is moeilijk in één functienaam samen te vatten. Mark is hoofdinstructeur, operationeel coördinator, PBM-keurmeester, product specialist en confined space expert. Hij heeft altijd al interesse gehad in bergsport en touwtechniek. In 2008 heeft hij van zijn hobby zijn werk gemaakt.

“Ik geef trainingen en doe uitvoerend werk, maar uiteindelijk ben ik verantwoordelijk voor het opleiden van interne en externe medewerkers. Zo leid ik mensen op die deel uit (gaan) maken van een rescue team. Het stopt niet bij het opleiden daarvan: ik maak ook het les- en trainingsmateriaal. Kort gezegd: ik doe alles wat te maken heeft met hoogte en besloten ruimten.

Trainingen

Voor die trainingen is Mark overal te vinden. Het trainen van mensen gebeurt veelal in de hal in Zevenbergen. “Men is uit de dagelijkse omgeving en de hal is gebouwd om efficiënt te kunnen trainen. Zo staan er bijvoorbeeld vier ladders naast elkaar en is men bezig in een gecontroleerde omgeving.”

Niet alleen in de hal in Zevenbergen wordt getraind, ook op locatie geeft Mark trainingen. “Bij een chemische fabriek ben ik twee dagen op locatie geweest. Ik heb de besloten ruimte trailer meegenomen om hierin de basis te oefenen. Na deze basis hebben we een aantal besloten ruimten van hen gebruikt.”

Mark is ook een aantal keer in het buitenland geweest om trainingen te geven. Suriname, Kroatië en meerdere malen Kazachstan staan op zijn reislijstje.

“Het merendeel van de tijd werk ik in Zevenbergen. Ondanks dat ik met regelmaat lange dagen draai, ergens in de kost ga of in het buitenland een klus heb, is dit werk te combineren met mijn privéleven.”

“In de corona periode hebben wij geprobeerd om zoveel mogelijk trainingen door te laten gaan. Hulpverlenen is noodzakelijk en laat zich niet weerhouden door het virus. Denk aan de hulpverlening van de politie, brandweer en medewerkers bij het waterschap etc. Het niet goed kunnen verlenen van die hulp is een onverantwoord bedrijfsrisico.”

Memorabel moment

Hier hoeft Mark niet lang over na te denken. “Ik heb meerdere memorabele momenten, maar de meest recente is Grimpday. Dit is een meerdaags evenement op het gebied van rope rescue. In september 2021 zijn we met een team van rope rescue specialisten afgereisd naar het Belgische Namur. Drie dagen lang hebben wij diverse proeven uit moeten voeren onder toeziend oog van een jury. Voor mij was het de eerste deelname en ik was meteen teamleider. Dit was een prachtige ervaring met een mooi resultaat: ons team is 10e geworden van de 23. Het vooruitzicht is om hier volgend jaar weer aan deel te nemen met meer mensen.”

Scholing en kennis

“Het is voor ons erg belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen, omdat wij ook trainers opleiden. Wij lezen zelf veel onderzoeksrapporten en gaan proactief opzoek naar ontwikkelingen, testrapporten en materialen. Indien hier interessante en relevante informatie in staat, bekijken we hoe we die het beste kunnen implementeren. Wij verzorgen namelijk vaak de bijscholing voor andere instructeurs.”

“In maart 2020 is R3B Safety & Rescue toegetreden tot de Eurosafe Group. Wij zijn toen begonnen met het opleiden van eigen trainers. Het is erg leuk om het enthousiasme van die trainers te zien en te horen dat zij veel informatie gebruiken. Ik word blij van het geven van trainingen, ik wil iedereen verder helpen. Het is mooi om te zien dat men beter wordt en je samen grotere dingen kunt gaan doen met elkaar.”

Uitvoerend werk

“Heeft een fabriek een grote onderhoudsstop in de planning staan? Dan ga ik ernaartoe, bekijk alle besloten ruimten en schrijf ik de reddingsplannen, zodat men het onderhoud veilig uit kan voeren. “

“Mijn taken bestaan dan uit het voorbereiden en het uitvoeren van klussen die betrekking hebben op een besloten ruimte. Ik kom voor dit werk bij verschillende organisaties over de vloer. Van waterschappen en chemische bedrijven tot sluizen en stuwcomplexen. Ook train ik mensen die hierin werk moeten uitvoeren, denk aan een training gasmeten. “

“Op het moment dat wij een aanvraag krijgen komt deze binnen bij de sales en kijk ik vanuit mijn technische expertise wat er nodig is bij de klus. Moet er een team ingezet worden? Uit hoeveel mensen bestaat dat team? Zijn er extra middelen nodig? Het resultaat hiervan is een Veiligheid, Gezondheid en Milieu-plan (VGM-plan). In deze plannen staan foto’s van het object, informatie over het product wat erin heeft gezeten en onder welke omstandigheden er gewerkt gaat worden. Meestal is dit in een schone atmosfeer, maar het komt ook regelmatig voor dat het een gevaarlijke atmosfeer is of kan worden. In dat geval moeten we met ademlucht een redding uit kunnen voeren.”

“Tijdens de klus vervul ik de rol van teamleider. Op locatie stuur ik het team aan en ook de praktische afstemming en communicatie met de klant loopt dan via mij. Indien zich een incident voordoet, moet ik deze managen. Ik moet zorgen dat het team goed functioneert en dat het slachtoffer met de best mogelijke zorg zo snel en efficiënt mogelijk naar buiten komt. Wij kunnen in aanraking komen met zwaar letsel.”

Incidenten

“Aan wat voor een soort incidenten je moet denken? Denk aan iemand die aan het werk is in een baltsen tank van een schip. Deze persoon valt 6 meter naar beneden en komt terecht op een van de ribben op de bodem. De enige manier om deze persoon te bereiken, De persoon moet dan geïmmobiliseerd (geplankt) worden en door kooiladders met verspringingen en kleine luiken naar buiten gebracht worden.”

“Of iemand die aan het werk is in een besloten ruimte. Ondanks dat de ruimte (onjuist) veilig is gesteld, zit er toch nog chemische stof onder druk in de leiding. De persoon opent de leiding, wordt getroffen door de stof en krijgt chemische brandwonden en bevindt zich plotseling in een gevaarlijke atmosfeer.”

“Het voorkomen en indien nodig het juist managen van een incident vind ik ook de grootste uitdaging binnen mijn functie. Gelukkig heb ik in de praktijk nog geen incident meegemaakt.”

Onderschat

Helaas wordt veilig werken nog vaak onderschat. De mate waarin men veilig werken belangrijk vindt, verschilt per sector. Er gebeuren nog steeds veel ongelukken die te herleiden zijn naar het niet juist/onveilig werken. Men denkt vaak:” Oh, dit kan wel even!”. Met regelmaat grijpen wij in op die zin. Wij werken tenslotte liever preventief dan repressief.

“Veilig werken doe je voor je zelf, om s ’avond weer thuis bij je gezin aan het avond eten te zitten, of met je vrienden in de kroeg te kunnen staan.”