fbpx

Het perspectief van

Patrick Dunnink

Ontmoet Patrick Dunnink

Goed gehumeurd, service met een lach. Dat is waar Patrick Dunnink, 1e monteur bij Eurosafe Group, voor staat. Samen met 2e monteur Davy, reist hij heel Nederland door, en soms ook daarbuiten, om werkplekken te voorzien van veiligheidsvoorzieningen.

“Het ene moment klim ik in een mast en het andere moment stap ik op een 50 meter hoge balk om een railsysteem te monteren. Uiteraard ben ik veilig aangelijnd aan de tussentijdse oplossingen, maar het brengt spanning, uitdaging en afwisseling met zich mee. Ik moet echt mijn koppie erbij houden. Zo met veiligheid bezig zijn en het buiten zijn, daar stap ik elke dag graag mijn bed voor uit.”

Om 6 uur gaat de wekker

“Mijn baan vind ik erg belangrijk en daar haal ik ook veel plezier uit. Gelukkig kan ik het goed combineren met mijn gezin. In de ochtend sluip ik rond een uur of zes uit mijn bed, pak ik mijn ontbijt en lunch en haal ik collega Davy op om naar de eerste klus te rijden. Mijn vrouw en zoontje van twee liggen dan nog heerlijk te slapen. Omdat mijn vrouw in het onderwijs werkt, kan zij ons zoontje naar de opvang brengen en is zij de schoolvakanties vrij.

Als ik bij de eerste klus aankom, meestal rond 07.30 uur, is het zaak eerst de meegebrachte materialen uit te laden en die naar boven te krijgen. Reken maar dat dit inspanning vergt! Gelukkig worden bij de grotere projecten de materialen van tevoren met een kraan naar boven gebracht.”

Bijzondere daken

“Opvallend is dat er steeds meer projecten voorbijkomen met bijzondere daken. Bijvoorbeeld groendaken of daken waar de valbeveiliging gecombineerd wordt met het plaatsen van zonnepanelen. Bij een groendak moeten er ander soort ankerpunten worden gebruikt, dan bij een normaal plat dak en is een andere techniek van plaatsing nodig. Bij normale platte daken monteren wij CFP-ankerpunten met bijbehorende kabelsystemen. Bij een groendak gebruiken we dezelfde ankerpunten, maar dan speciaal voor groendaken. Onderhoud op het dak kan, na installatie van de voorzieningen, veilig worden uitgevoerd door aanlijnen aan het kabelsysteem.

“Het ene moment klim ik in een mast en het andere moment stap ik op een 50 meter hoge balk om een railsysteem te monteren.”

Omdat elke opdracht anders is, is geen locatie hetzelfde. Mijn werkzaamheden zijn dus heel wisselend. Dat merk ik vooral als wij in een korte tijd aan meerdere projecten werken, welke allemaal in een andere fase van het proces verkeren. Ook hier moet ik goed mijn koppie erbij houden. Het is belangrijk om op de details te blijven letten om dagelijks tussen projecten te kunnen schakelen.

Hierbij helpt het enorm dat wij bij Eurosafe Group een goede interne communicatie hebben als het gaat om veilig werken. Zo is er altijd goed overleg mogelijk als je tijdens het uitvoeren van werkzaamheden ergens tegenaan loopt. Veiligheid staat hier echt voorop.”

Hoogspanning

“Ik ben bij Eurosafe Group in dienst gekomen, na een baan in de hoogspanningslijnen. Ook toen werkte ik dus op hoogte. Tijdens die werkzaamheden ben ik eens komen te vallen en hing ik aan een lijn. In één klap was ik mij bewust van hoe belangrijk veiligheid is. Het behelst meer dan alleen een harnas aantrekken en een lijn om een buis heen knopen. Daar wilde ik meer van weten en daarom ben ik negen jaar geleden overgestapt naar Eurosafe Group als 2e monteur. Inmiddels ben ik doorgegroeid naar 1e monteur en kan ik mijn collega Davy de fijne kneepjes van het vak leren.

Het klinkt misschien gek, maar de voorbereidingen voor mijn werkweek beginnen op vrijdagmiddag. Dan ben ik aan de zaak om materialen in te laden voor de klussen van die week daarop. Ook neem ik dan de projecten met collega’s door en was er voor de coronacrisis ook gelegenheid om een vrijdagmiddagborrel bij te wonen.

Zo’n borrel is heel belangrijk om nauw in contact te blijven met al mijn collega’s. Sommige collega’s, zeker van afdelingen waarmee ik tijdens mijn dagelijkse werkzaamheden niet in aanraking kom, spreek ik niet vaak. Tijdens een borrel spreek je elkaar wel en hebben we het niet alleen maar over werk. Na de coronacrisis pakken we die borrels dan ook graag weer op. Die vinden nu al meer dan een jaar niet plaats. Erg jammer.”

Extreme weersomstandigheden

Voordat Patrick en Davy aan het werk gaan, checken zij Buienradar. Helaas, er komt harde regen aan. “Ook dit zijn omstandigheden waar wij mee te maken hebben. Met een harde stortbui op komst heeft het geen zin om direct de PBM aan te trekken en naar het dak te gaan want tegen de tijd dat je boven bent, regent het.

Wel zorgen wij er uiteraard voor voorbereid te zijn. Op het moment dat het droog is, dan gaan wij snel weer aan het werk, mits er niet een te harde wind staat. Vaak heeft de klant een deadline en daar willen wij ons zo goed als mogelijk aan houden. Er komen dagen voor dat wij helemaal niet het dak op kunnen. Denk aan 35 graden in de zomer of ijzel in de winter. Dit zijn extreme weersomstandigheden, waarbij we niet meer veilig op hoogte kunnen werken. Hoe wij ons dan bezig houden? Wij volgen intern extra trainingen om zo onze kennis op peil te houden. Stilzitten doen we in ieder geval nooit.”

Wij zijn op zoek naar nieuwe collega's

Ben jij enthousiast geworden en op zoek naar werk? Het monteursteam kan altijd nieuwe collega’s gebruiken. Check onze vacaturepagina voor de laatste vacatures en meer informatie.