De week van de monteur

De week van de monteur

Goed gehumeurd, service met een lach. Dat is waar Patrick Dunnink, monteur bij Eurosafe Solutions, voor staat. Samen met zijn kompaan Jan Tiemens reist hij Nederland (en soms het buitenland) door om constructies op hoogte veiliger te maken.

Vroege vogel

De werkweek van Patrick begint op vrijdagmiddag. Dat klinkt gek, maar vrijdag is het juiste moment om materialen in te laden voor de klussen van die week daarop. Daarnaast worden de projecten kort doorgenomen en is er nog gelegenheid om met je collega’s bij te praten. Samen met de overige monteurs en het kantoorpersoneel wordt de week afgesloten en worden de plannen voor het weekend gedeeld.

Op maandagochtend moet Patrick vroeg op. Rond 06.00 uur staat hij voor de deur bij mede-monteur Jan. Gezamenlijk rijden zij naar Arnhem, waar ze op een groendak valbeveiliging gaan aanbrengen.

In Arnhem aangekomen beginnen Patrick en Jan met het het uitladen van de spullen. De ankerpunten, staalkabels en het gereedschap moeten naar boven. Dit vergt inspanning. Bij de grotere projecten worden de materialen van tevoren met een kraan op de juiste plek geplaatst.

Als alles eenmaal boven is, beginnen de monteurs met het installeren van de ankerpunten. Dit is niet een veelvoorkomende opdracht, omdat groendaken nog niet zo vaak worden toegepast. Dit vraagt dus extra oplettendheid tijdens het monteren. De aanpak met het vastzetten is anders dan op bijvoorbeeld een bitumen dak.

De daarop volgende twee dagen werken Patrick en Jan goed door. Mede door het goede weer kan dit en zijn de ankerpunten geplaatst. Dat betekent dat die dag daarna alleen nog maar de kabels gespannen hoeven te worden.

Van montage naar inspectie

Door de verschillende projecten variëren de werkzaamheden en zijn de resultaten altijd anders. Wanneer je aan meerdere projecten werkt, welke allemaal in een ander stadium van het proces verkeren, is het belangrijk op details te blijven letten. Dat is af en toe een uitdaging. Daarbij brengt het dagelijks schakelen tussen projecten de nodige uitdaging met zich mee. Op de woensdagochtend wordt, na het kabel spannen, het project afgerond. Patrick en Jan meldden zich af bij de klant, waarbij ze tevreden terug kunnen kijken op het eindresultaat. 

De mannen rijden door naar hun volgende klus in Amersfoort. Hier moeten op zowel platte, als schuine daken ankerpunten worden gemonteerd. Dit vraagt een andere werkwijze en techniek. Omdat elke opdracht anders is, is het werk afwisselend. Geen locatie is hetzelfde en ook de uit te voeren werkzaamheden zijn telkens anders. Voordat Patrick en Jan het dak op gaan, checken zij buienradar. Helaas, de harde regen houdt nog even aan. Na een kwartier wordt het minder en kunnen de werkzaamheden gestart worden. 

Op donderdagmiddag belt Patrick met Douwe, de planner van Eurosafe Solutions, omdat de werkzaamheden eerder klaar zijn dan gepland. 

Douwe bekijkt de planning samen met planner collega Daniëlle en daaruit komt voort dat Patrick en Jan vrijdagochtend in Amersfoort kunnen starten bij een pand waar een systeem gekeurd moet worden. Alle monteurs bij Eurosafe Solutions zijn bevoegd voor het inspecteren van valbeveiliging. 

Na een kleine reparatie is het systeem goed in orde. Patrick en Jan vervolgen hun weg richting Zwolle, waar ze de rest van de dag een toolbox krijgen op het hoofdkantoor van Eurosafe Solutions.

Week van de monteur

Toolbox

Eenmaal op het kantoor aangekomen, rijden Patrick en Jan de bus het magazijn binnen. De spullen voor de komende week worden ingeladen. Langzaamaan druppelen de andere monteurs binnen en worden de uitgevoerde projecten besproken. Uiteraard komen ook de grote verhalen op gang.

Om 14.00 uur begint de toolbox. Deze maand is het onderwerp Kleine Blusmiddelen. Hierin worden de kenmerken van verschillende blusmiddelen doorgenomen en hoe deze middelen gebruikt moeten worden. Elke toolbox heeft weer een ander veiligheidsonderwerp om de monteur op de hoogte én scherp te houden.  Na twee uurtjes zijn alle toolbox onderwerpen de revue gepasseerd en is het tijd voor een gezellige afsluiting van de week met alle collega’s. Een drukke, maar leuke werkweek, die voorbij is gevlogen.