fbpx

De week van de inspecteur

De week van de inspecteur

“Vertrouwen is goed, maar in geval van veiligheid is controle beter.” Inspecteur Piet Swets verstaat zijn beroep en inspecteert sinds jaar en dag valbeveiliging op daken en andere constructies. Met kleine reparaties zorgt hij ervoor dat een systeem weer naar behoren werkt en dat er geen ongelukken gebeuren.

Inmiddels werkt Piet twee jaar bij Eurosafe Solutions. Voordat hij inspecteur werd bij Eurosafe, werkte hij ook in de veiligheidsbranche. Om te laten zien wat een inspecteur allemaal tegenkomt volgen wij Piet een week lang.

Net even anders

“Normaal gesproken trek ik in mijn eigen bus alleen door het land. Deze week neem ik echter collega Thom Leijten mee. Leuk voor de afwisseling!”, vertelt Piet.

Thom is net aangesteld als Inspecteur bij Eurosafe Solutions en naast het volgen van de juiste trainingen, lopen nieuwe werknemers mee met een ervaren collega. En ervaring heeft Piet genoeg. Piet pikt Thom thuis op en samen rijden ze naar Eindhoven. “In Eindhoven laat de eerste klus de verschillende aspecten van het werk als inspecteur zien. Een mooie leerschool voor Thom”, meent Piet.

Om een keuring veilig uit te voeren voldoen Piet en Thom uiteraard zelf aan alle eisen. Met de juiste PBM’s aan, melden zij zich bij de receptie. Naast valbeveiligingsvoorzieningen, controleren zij hier vandaag klimvoorzieningen.

Trekproef

Op het volgende dak treffen Piet en Thom, zoals ook vermeld is op de meegekregen tekening, een Latchways Kabelsysteem op een plat dak aan. Piet: “Na een eerste blik op de kabel vermoedde ik al dat de kabel niet geheel voldoet aan de norm. De kabel hing erg laag.” Dit blijkt ook, zodra hij de kabel test met een trekproefapparaat.

Piet legt aan Thom uit hoe hij een trekproef uitvoert, om vervolgens uit te leggen hoe de kabel weer juist aan gespannen kan worden. Een trekproef controleert of de bevestiging van een ankerpunt voldoet aan de eisen. Met behulp van de HydraJaw voert Piet de trekproef uit en noteert de resultaten. De ankerpunten zijn goedgekeurd.

Thom en Piet rijden snel door naar een paar VVE appartementscomplexen. Op de verschillende gebouwen staan kabelsystemen en wordt er gebruik gemaakt van kooiladders. “Door de diversiteit aan projecten, vliegt de dag voorbij”, aldus een energieke Piet.

PBM-sets

“De meeste klanten bezitten, naast een valbeveiligingssysteem, ook een PBM-set. De klant die wij vandaag bezoeken heeft twee PBM-sets in gebruik om veilig te kunnen werken op hoogte. Ook deze sets dienen jaarlijks gekeurd te worden, om te waarborgen dat de PBM doen waar ze voor zijn aangeschaft,” vertelt Piet. Hij laat Thom uitgebreid zien waar hij op moet letten tijdens het inspecteren. 

Zo wordt erbij de lijnen gekeken of het touw en de haken beschadigd zijn. Is het toe aan vervanging doordat de sluiting niet meer werkt of het touw beschadigd is? Ze bekijken alles kritisch.

Vervolgens kijkt Piet of het harnas schoon en schadevrij is. Ze controleren alle stiksels. Zijn de sluitingen en de D-Ring in orde? Alles functioneert goed, waardoor Piet de keuringsstickers op de spullen plakt. Tot slot legt hij alles digitaal vast. De klant krijgt zo een bevestiging van de keuring door middel van een certificaat.

Nabespreking

In de loop van de week inspecteren Piet en Thom samen nog een flink aantal panden. Ook nemen zij een aantal valbeveiligingsystemen op telecommasten onder de loep, want naast horizontale systemen is Piet getraind om verticale systemen te keuren.

“Op vrijdag werk ik vaak mijn bevindingen uit en leg ik dit vast in rapportages die vervolgens naar het kantoorpersoneel gaan.” Dit doet hij op het Eurosafe Solutions kantoor in Dordrecht of thuis. Afhankelijk wat het beste uitkomt.

“Vandaag komt een kantoorbezoek het beste uit. Er moet namelijk nog wat nabesproken worden. Eén van de inspecties vraagt door complexiteit om een goede mondelinge overdracht. Dit is van belang, omdat het kantoorpersoneel zorgt voor de rapporten en certificaten naar de klant toe. We sluiten altijd de week af met bijna iedereen die vanuit deze vestiging werkt. Weer een mooie week waarbij ik een nieuwe collega kennis heb laten maken met het mooie vak van Inspecteur.”