fbpx

5 vragen aan… Inspecteur Gerrard Last

5 vragen aan… Inspecteur Gerrard Last

Gerrard werkt al een geruime tijd bij Eurosafe Solutions. Hij is begonnen als monteur en is nu werkzaam als inspecteur. Hoe blijft hij op de hoogte van de actualiteiten? Wat maakt het leuk om voor Eurosafe Solutions te werken? En wat is zijn droom object om te inspecteren? Lees hieronder de vijf vragen aan Gerrard.

Wat is het meest bijzondere gebouw waar je een inspectie uit hebt mogen voeren?

Het meest bijzondere gebouw is toch wel de TenneT-toren/Kema-toren in Arnhem. De toren is in totaal, inclusief mast,149 meter hoog. Je kunt je wel voorstellen dat je op zo’n hoogte kunt genieten van de vergezichten terwijl je de inspectie uitvoert. Ook zijn locaties als WILDLAND Adventure Zoo Emmen leuk om te bezoeken voor inspecties. Zie een korte vlog van mij hieronder.

Waarom is een jaarlijkse inspectie van de valbeveiligingsystemen en PBM's zo belangrijk?

Ik zou het niet op mijn geweten willen hebben dat iemand niet veilig aan het werk is, omdat een systeem of set niet meer voldoet aan de geldende normen. Het jaarlijks keuren van de valbeveiligingssystemen en PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen) vind ik dus belangrijk. Maar ook de huidige wet- en regelgeving en de fabrikant schrijven jaarlijkse keuring en onderhoud voor. Het motto is dan ook: werk veilig of werk niet. 

Tijdens een inspectie controleer ik, aan de hand van een aantal criteria, de inrichting van een pand en de (werk)situatie. Bij ankerpunten voer ik een trekproef uit en controleer ik aanhaalmomenten. Kleine onvolkomenheden, zoals onvoldoende voorspanning op een kabel en onvoldoende aanhaalmoment van bouten, verhelp ik direct.

Ook is het van belang dat er wordt gekeken naar de juiste samenstelling van de PBM’s. Deze individuele valbeveiliging, moet op de juiste manier gebruikt worden. Daarbij spelen de voorschriften van de fabrikant een grote rol. Denk aan de houdbaarheid van de materialen die door gebruik in weer en wind beïnvloed wordt. Als die materialen hun eigenschappen verliezen, kan dit ernstige gevolgen hebben. Bijvoorbeeld als iemand een harnas aantrekt dat niet meer voldoet en van het dak valt is er een kans dat het harnas scheurt. Met een jaarlijkse inspectie van de PBM wordt dat voorkomen.

Hoe zorg je zelf dat je op de hoogte blijft van alle actualiteiten en kennis?

Het hele jaar door volgen wij binnen Eurosafe Solutions toolboxen, zodat we altijd op de hoogte zijn van de actuele wet- en regelgeving. Zo’n toolbox is ook belangrijk voor de teamspirit. We nemen de nieuwe ontwikkelingen door, wisselen ervaringen uit en denken samen na over oplossingen. Ik vind het belangrijk om mijn collega’s te zien en te spreken. Wat de producten betreft, Eurosafe Solutions heeft nauw contact met leveranciers en samenwerkingspartners. Mochten we vragen hebben over een bepaald product dan kunnen we altijd op hen terugvallen.

Wat maakt het leuk om als inspecteur bij Eurosafe Solutions te werken?

Eurosafe Solutions is een leuke en jonge organisatie. Ik heb veel jonge collega’s die ook net als ik vader zijn. De afgelopen jaren is de organisatie gegroeid en blijft nog steeds groeien. Ik krijg veel ruimte om mijzelf te kunnen blijven ontwikkelen. Het sociale aspect in de organisatie vind ik ook prettig, het is altijd goed om collega’s te spreken van verschillende afdelingen. De Covid-19 maakt het werk wel anders. Er zijn panden waar een inspectie uitgevoerd moet worden, maar die niet toegankelijk zijn. Ook het dragen van een mondkapje wanneer ik een pand betreed, behoort inmiddels tot mijn routine.

De ontwikkelingen in de markt vind ik leuk. Zo heb ik in een jaar tijd weer veel nieuwe collega’s erbij gekregen door de overname van twee bedrijven. Deze overnames zorgen ervoor dat wij nog breder inzetbaar zijn voor een klant en biedt mogelijkheden voor de toekomst. Denk aan een Diamantbeurs: we hebben hier de valbeveiliging aangebracht, maar ook voorzieningen voor Rope Acces. En die Rope Acces service is in dit geval ingezet om de ramen te wassen.

Het reizen door Nederland in alle seizoenen van het jaar is wel genieten, evenals de vrijheid die je hebt met het werken in de buitendienst. Dit alles uiteraard met je eigen veiligheid voorop.

Heb je een 'droom' object/gebouw waar jij heel graag valbeveiliging zou willen inspecteren?

Ja, de Hardanger bridge! Daar heb ik in 2013 en 2014 valbeveiligingsvoorzieningen aangebracht. Dat was een heel bijzonder project. De ervaring om van 200 meter naar 50 meter boven water over een brug te bewegen is geweldig. Ook het lopen door de bewolking in de afdalingen in de nacht was een erg bijzondere ervaring, het leek wel een droom!

De omgeving die je dan zo’n project cadeau krijgt, is uitmuntend. Dat is een project waar ik graag nog een keer naar toe zou willen voor een inspectie.