fbpx

5 vragen aan… Calculator Berry Bruintjes

5 vragen aan… Calculator Berry Bruintjes

Om te laten zien hoe het er op de werkvloer aan toe gaat, geven we een kijkje in onze keuken. Dit keer stellen we vijf vragen aan Berry Bruintjes, Calculator bij Eurosafe Solutions.

Wat zijn jouw werkzaamheden binnen Eurosafe Solutions?

Ik ben Calculator en ik houd mij bezig met het maken van offertes, calculaties en projecttekeningen. Daarnaast verricht ik werkopnames wanneer een situatie niet goed is in te schatten vanuit een tekening. Ook ondersteun ik bij de uitwerking van Risico Inventarisaties & Evaluaties. Een uitgebreid pakket dus.

Is een RI&E echt zo belangrijk? Of kan voorzichtigheid tijdens werkzaamheden ook veel ongelukken voorkomen?

Uiteraard begint veilig werken op hoogte met een gezonde dosis voorzichtigheid. Maar er zijn meer gevaren dan zich op het eerste oog voordoen. Met een Risico Inventarisatie & Evaluatie brengen wij alle risico’s voor werken op hoogte of in besloten ruimtes in kaart. Daarnaast beschrijven wij ook welke maatregelen wij adviseren om alle risico’s in te perken.

Er worden steeds meer RI&E’s uitgevoerd. Hoe verklaar jij die groei?

Het feit dat het verplicht is om in het bezit te zijn van een RI&E zorgt voor een groei. Maar we merken ook dat bedrijven of werknemers niet willen werken als de situatie niet veilig is. Een heel goede zaak uiteraard!

Wat zijn de meest voorkomende risico’s die je constateert tijdens een RI&E?

De meest voorkomende risico’s zitten vaak in de toetreding tot een dakvlak. Zo komt het bijvoorbeeld vaak voor dat de ladder niet geborgd kan worden, waardoor de ladder kan omvallen bij gebruik.

Ook zien we vaak installaties (zonnepanelen, airco’s, etc.) die buiten de veilige zone staan. Dus panelen die onderhouden moeten worden vlak aan de dakrand of in ieder geval niet 4 meter vanaf de dakrand. Daardoor loopt een installateur risico als hij onderhoudswerkzaamheden moet uitvoeren aan de installatie.

Toch belanden veel RI&E’s na het opstellen in de kast. Hoe voorkom je dit en breng je deze in praktijk?

Nadat wij de risico’s in kaart hebben gebracht stellen wij ook een Plan van Aanpak en een Programma van Eisen op. Hierin geven wij exact aan hoe de risico’s verholpen kunnen worden en hoe de klant haar infrastructuur hierop aan kan passen. Uiteraard kunnen wij de benodigde werkzaamheden ook voor de klant uitvoeren. Zo wordt de RI&E echt van waarde!