5 vragen aan… Accountmanager Service & Onderhoud Noëlle Groeneveld

5 vragen aan… Accountmanager Service & Onderhoud Noëlle Groeneveld

Om te laten zien hoe het er op de werkvloer aan toe gaat, geven we een kijkje in onze keuken. Dit keer stellen we vijf vragen aan Noëlle Groeneveld, Accountmanager Service & Onderhoud bij Eurosafe Solutions.

Waar bestaan jouw taken uit als Accountmanager Service & Onderhoud bij Eurosafe Solutions?

Als Accountmanager Service & Onderhoud ben ik verantwoordelijk voor de verkoop van de jaarlijkse inspecties van valbeveiligingssystemen. Deze systemen moeten volgens de norm EN 795 gecertificeerd worden.

Daarbij verzorgen wij met de Service & Onderhoud afdeling van Eurosafe Solutions voor het contractbeheer, evalueren wij de afgeronde inspecties en zorgen we voor het implementeren van een veiligheidsbeleid in een organisatie.

Daarnaast kijk ik altijd naar de complete keten van veilig werken op hoogte met behulp van ons Safety at Height Management System. Waar kan ik de klant nog verder mee helpen? Denk aan het maken van een Risico Inventarisatie & Evaluatie, het samenstellen van een Programma van Eisen of het installeren van valbeveiliging. Zijn er nog medewerkers aanwezig die wij een training kunnen bieden?

Wat houdt Service & Onderhoud precies in en waarom is het zo belangrijk?

Service en Onderhoud houdt in dat wij jaarlijks de systemen en PBM’s controleren zodat deze naar behoren functioneren. Bij kleine gebreken onderhouden en repareren wij de onderdelen direct. Wij controleren de systemen niet alleen visueel, maar inspecteren ook conform de norm: EN 795. Denk hierbij aan het fysiek testen van de ankerpunten door middel van een trekproef.

Over het algemeen voeren wij de volgende dingen uit tijdens een inspectie:

 • algehele visuele controle
 • persverbindingen controleren
 • bevestigingsmiddelen controleren
 • juiste voorspanning van de kabel controleren
 • visuele controle van de RVS kabel
 • controle aanwezige Persoonlijke Bescherming Middelen

Ook bekijken wij of de inrichting van het dak nog voldoet aan de wettelijke eisen.

Daarnaast is een jaarlijkse keuring belangrijk om de aansprakelijkheid te borgen en de risico’s te beperken. Het vastleggen en jaarlijks certificeren van de veiligheidsvoorzieningen, klimmaterialen en persoonlijke beschermingsmiddelen draagt hier aan bij.

Hoe ziet een inspectie er ongeveer uit?

Onze inspecteurs starten met het controleren van het logboek. Is deze nog up to date?

Daarna controleert hij de aanwezige persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Vervolgens checkt hij of er een veilige daktoegang is door middel van een dakluik, ladderborging of kooiladder en worden de aanwezige producten geïnspecteerd, zoals:

 • Klimvoorzieningen
 • Ankerpunten
 • Lijnsystemen
 • Railsystemen
 • Muurankers
 • Hekwerk

Veelvoorkomende gebreken zijn kabels die slap hangen en bevestigingsmiddelen die niet meer goed functioneren. Daarbij voeren we veel klein onderhoud uit, zoals het vervangen van tag-plates en splitpennen.

Wat kan een eigenaar zelf doen om een systeem of product goed te onderhouden?

Bij regelmatig gebruik van de veiligheidsvoorzieningen kan een eigenaar kijken of er geen ankers zijn geactiveerd. Dit kan komen door verkeerd gebruik, vandalisme of andere ongevallen die wellicht niet gemeld zijn. Dus vooral goed kijken of er geen opvallende dingen zijn en bij twijfel dit gelijk melden. En uiteraard altijd zorgen voor de jaarlijkse Service & Onderhoud beurt.

Inspecteren jullie alleen eigen geïnstalleerde systemen, of is het ook mogelijk om andere systemen te beheren en onderhouden?

Ook systemen die geïnstalleerd zijn door andere partijen kunnen wij inspecteren. De inspecteurs van Eurosafe Solutions zijn getraind en gecertificeerd om verschillende merken te mogen keuren. Zo zorgen wij er altijd voor dat wij een breed scala aan valbeveiligingsproducten kunnen onderhouden.